Vse o toniranju

Vsi govorimo o toniranju in ne glede na to, ali ste frizer, ki ga sama storitev toniranja spravlja v zadrego ali frizer, ki to storitev redno opravlja, vam bo ta članek podal nekaj pomembnih nasvetov.

Vse o toniranju

Bodite pripravljeni na zdravo osvežitev barve oziroma na uvod v storitev toniranja.

Kaj je toniranje?

Začnimo na začetku: ko govorimo o laseh, je toniranje tako kot The demi barve, demi-permanentne barve, ki pomagajo frizerju doseči točno določeno barvo. Popravi vidne tone tako, da jih nevtralizira in naredi hladnejše ali toplejše. Med delovanjem pa lahko spremeni tudi pH. 

“Niansa” vs. “Ton”

Velikokrat se beseda »ton« uporablja kot sopomenka besedi »niansa«, vendar pa sta tako s tehničnega vidika kot pri delu z barvami za lase dva različna pomena. Niansa se nanaša na točno posebno barvo ter na njen odtenek – svetel ali temen. Rjava in rdeča je niansa. Ton pa se nanaša na končni videz nianse in izraža ali je le-ta topla ali hladna. Če barvate lase v blond barvo, izbrali pa ste pepelnato blond, je ton v tem primeru pepelnata (za doseči ta ton boste verjetno posegli po The Demi 9A ali 10A).

Kakšni koraki so potrebni pri toniranju?

1. Naj vam način toniranja narekuje vsak posamezen primer

Upoštevajte barve, ki jih vidite, trenutni začetni ton ter želen končni rezultat. Pomembno je tudi dejstvo, ali želite poudariti ali nevtralizirati določene tone. Eden od najbolj pogostih ciljev toniranja je odstraniti rumene tone, zato bomo prav to imeli za naš primer. V roke vzemite barvno karto. V primeru neželenih rumenih tonov, boste verjetno pregledali barvno karto in dodali manjkajoče primarne barve – rdečo in modro ter se po vsej verjetnosti odločili za vijolični toner. Odlična izbira bi bil The Demi 10V. Zapomnite si, da tri primarne barve, odmerjene v enakih količinah, ustvarijo nevtralno barvo.

2. Izperite, obrišite z brisačo + TONIRAJTE

Pri toniranju je najboljše, da so lasje vlažni, osušeni z brisačo. Vlažni lasje so enakomerno porozni ter kot taki omogočajo, da barva enakomerno prodre skozi las. Pretirano mokri lasje bodo naredili končne rezultate manj intenzivne. Tonirate lahko tudi suhe lase, vendar pa suhi lasje vpijejo več barve na predelih, kjer so bolj porozni.

3. Toner izberite po tem, ko ste lase osušili z brisačo

Z izbiro tonerja počakajte vse dokler las ne osušite z brisačo. Barva las se namreč zelo razlikuje med suhimi in mokrimi lasmi zato boste, vse dokler las ne osušite z brisačo, težko določili način s katerim boste dosegli želen končni ton.

4. Izkoristite priliko in testirajte

Zelo verjetno je, da boste po barvanju las, stranko tudi ostrigli. Vzemite pramen ostriženih las ter vnaprej testirajte končni ton.


Kako najlažje nanesti toner?

Toner lahko nanašate z aplikatorjem, s čopičem ali s kombinacijo obeh. Ne glede na to, kateri način boste izbrali, vam predlagamo da na mlade lase barvo nanesete nazadnje, saj bodo vpile več barve kot ostale. Umetniški direktor Colin Caruso navadno nanaša tonerje tako z aplikatorjem kot s čopičem. S čopičem začne pri narastku, toner pa nanaša na tanke pramene. Nato z glavnikom počeše barvo nazaj in jo z glavnikom s širokimi zobmi porazdeli po dolžinah las. Za tem preveri, če se barva na narastku razlikuje od barve na konicah. Zelo pomembno je namreč, da ugotovite, ali boste potrebovali različne formule za različne sekcije. Na koncu, z aplikatorjem, konice las dobro namažite z barvo.


Kako si lahko zagotovite, da boste dosegli barvo, ki si jo stranka želi?

Za boljšo predstavo o tem, kakšen ton barve si stranka želi, naj vam  pokaže nekaj slik. S stranko se pogovorite o njenih pričakovanjih ter si s fotografijami pomagajte ugotoviti, če razmišljata v isti smeri.


Zakaj je zelo pomembno, da pri barvanju ne izpustite toniranja las?

The Demi barve bodo poleg popravljanja tona las, kar vam bo omogočilo doseči želen končni rezultat, tudi omogočile:

  • Znižati Ph vrednost
  • Poudariti zdravje in teksturo las s pomočjo lahke negovalne formulacije
  • Dati lasem večji sijaj